top of page

Därför är Instagram så bra (för att bygga varumärke)

Idag har jag pitchat för en (förhoppningsvis blivande 🤞🏽) kund och orerat om varför Instagram är den absolut bästa kanalen när det kommer till att bygga varumärke och arbeta med storytelling. Proffs som jag är gjorde jag lite research inför pitchen, och det är den jag tänkte dela här och nu. Medan jag dricker en Jordbro Finest IPA.


Människor är inte maskiner. Skapa något som känns i deras flöde.

Nämnd kund (säg att jag inte jinxar det nu) står inför en resa som både är viktig för varumärket framåt, men som också väldigt mycket har rötter i det som byggts upp under många år. Flummigt och vagt, men jag kan ju inte avslöja mer. Därför håller jag det allmänt härifrån och framåt och delar med mig av vad jag lärt mig om Instagram när det kommer till varumärkesstärkande kommunikation och content. Känn på den SEO:n Google.

Varför bara varumärkesstärkande, eller brand building content, frågar ni kanske. Rimligt. Jo, för att det framförallt är såna kunder jag jobbar med. Ofta tjänsteföretag som inte säljer konkreta produkter online, men som har ett behov av att bygga en story kring sitt varumärke och erbjudande. Även kallat att bygga kännedom. Och på köpet, om det görs bra, får man en skara lojala följare och fans – människor som är intresserade av berättelserna bakom varumärkets portar. Så utan att dra ut på det, här kommer mina findings, rakt från andra ställen på Internet som jag glömt spara.

Det allra viktigaste att komma ihåg när det kommer till såna här tips om sociala medier: lita inte på källor som är äldre än säg… ett år. News travel fast, håll dig uppdaterad.

Visual Storytelling


Har ni smakat på några härligare ord? Kanske de två finaste sakerna jag vet: 1) nåt som ser bra ut och 2) nåt som fängslar och talar till mig. Man har ett fåtal sekunder att fånga en persons uppmärksamhet i sociala medier idag. Ett väldigt litet fönster för att säga så många saker. Många vill säga väldigt mycket. Det är där ordet visual kommer in. Instagram är fortfarande främst bilddrivet, så det allra smartaste sättet att kommunicera är helt enkelt att använda bild före rörligt, ljud eller animerat mm.

När jag och Apan gör content börjar vi alltid med frågan: Vem bryr sig? Det brukar fånga våra kundens uppmärksamhet rätt snabbt – man vill ju vara relevant liksom. Så lyssna. Content marketing, varumärkesbyggande kommunikation, handlar om att jacka in i någons medvetande och intresse. I samtida termer: i någons flöde. Väl där gäller det att skapa engagemang. Har vi fått någons uppmärksamhet gäller det att inte schabbla bort den, utan att få nämnda person att 1) följa och 2) längta till nästa inlägg.

Så, sorry alla Instagramare som använder kanalen till att göra reklam eller sälja prylar/tjänster: ni gör fel. Eller, ni använder inte mediet till dess fulla potential, i alla fall.

Instagram är vardagsflykt


Ja, Instagram bidrar till mycket skit, ångest och allmänt mörker genom fejkade liv och verkligheter. Men om man bortser från de procent som inte är där för att primärt tjäna pengar på dina klick så är Instagram en ganska förträfflig kanal för den anses trots det inte vara en marknadsplats. Den har snarare ett rykte som en kanal för inspiration, underhållning och vardagsflykt (på det bra sättet). Och tänker man på detta ur ett varumärkesperspektiv är det den perfekta platsen för att öppna några knappar i skjortan och bjuda in till det privata, avskalade och ärliga. De berättelser som sällan får se dagens ljus, men som är det sanna stoffet vi alla bryr oss om och engageras av. Människor vänder sig till Instagram för att se och uppleva det senaste ett företag eller varumärke har att erbjuda, vare sig det är en produkt, en åsikt eller en livsåskådelse.

Det företag eller varumärke som verkligen anammar detta, vågar satsa på det långsiktigt och faktiskt ser värdet av storytelling kommer att komma ut som vinnare. Men varför inte berätta företagets story i alla kanaler, överallt och hela tiden? För att varje kanal har sitt syfte. The medium is the message, osv. Bara tänk på vad Instagram betyder: an instant picture. Här ena stunden, borta nästa. Men aldrig glömd.

Här kommer tipsen, tack för att ni väntat så tålmodigt:

1 Engagemang kommer först

Annonser hör egentligen inte hemma på Instagram, vilket är varför textinlägg och liknande call-to-buy-inlägg straffas av tjänstens algoritmer. Instagram är en plats för storytelling. Vad kan företaget säga och/eller berätta som leder till en reaktion? Det behöver inte vara en like, att slå an en ton eller känsla är bra nog. Likes är inte allt. Att tänka engagemang (att fråga sig vem bryr sig) före försäljning eller reklam innebär att ens content får större slagkraft.

2 Bilder funkar fortfarande bäst

Jag läste det här, men de har inte heller angivit nån källa så ta det för vad det är. Ord. Enligt ”recent studies” får bilder alltså fortfarande mest engagemang, 36 procent fler likes än video. Men kom ihåg att likes bara är en KPI. Jag har dessutom en känsla av att vi trycker på hjärtat allt mindre för vi vet innerst inne att det inte har nån betydelse. Ofta är det mest svärmödrar och mammor som skickar hjärtan, och det är ju underbart (sluta inte!). Engagemang kan alltså vara svårt till på gränsen till omöjligt att mäta.

3 Ärligt och mänskligt

Sist på denna märkliga lista över tips för att bygga varumärke på Instagram hamnar det vi alla alltid återkommer till: vi är ju bara människor. Företagsledare är människor, snickare är människor, förskolelärare är människor. Även barn är människor. Och inte minst Joe Exotic. Mmmh. Och människor vill interagera med och följa andra människor, eller i fallet med företag – människorna bakom varumärket. Vi suktar efter en ärlig inblick i vardagen. Hur är det att jobba där? Hur är de i möten? Vad står de för? Vad får dem att skratta? Så här kommer det: varumärken som agerar mänskligt kommer naturligt att attrahera människor.


Vilka lyckas med detta då?

Ja, kanske inte speciellt många. Inte som jag kommit över i alla fall. Kanske för att det kräver en rätt stor ansats och total dedikation – att leva och andas varumärket. Men här är några konton jag följer med glädje på grund av berättelserna de delar, till fördel mot att kränga produkter: @Crustbikes, @Oatly (otippad, javet), @Volatilbar och @DirtyVegan.




Jag säger det igen som en slutkläm för det här, förvånansvärt långa, blogginlägget. Varumärken som uppför sig och pratar som människor kommer att bli attraktiva och dra till sig fler följare och fans.

Jag finns här när ni behöver mig.

/Frida

135 visningar
bottom of page