top of page

Att prototypa content

Det finns inget bra content.

Det finns bara bättre.


Down the rabbit hole – sluta aldrig va nyfiken eller att ifrågasätta status quo.


Kaxigt? Oförståeligt? Bra. Då har jag din uppmärksamhet. Det jag och ApanApan menar när vi säger så där, att "prototypa content" är att vi hela tiden är på tårna (agiiiila) och redo att anpassa våra kunders innehåll beroende på hur omvärlden svänger. Känns kanske extra relevant i Coronatider? För kan man fortsätta kommunicera som vanligt när världen står i brand och ekonomin kippar efter andan? Ja och nej, är svaret. Ring om du vill prata mer om saken, denna text handlar om nåt annat.

Ja, omvärlden förändras. Det är kanske det enda som är säkert. Så att som företag låsa fast sig i halvårs eller sekellånga marknads- och kommunikationsplaner är en dålig idé. Dåligt för att fokus då hamnar på att jaga och tvinga fram relevans för att kontextualisera sina budskap – så kallade efterhandskonstruktioner. En sminkad gris. Rullad i glitter. Den smartare strategin är att lyssna på marknaden, kunden och omvärlden och anpassa budskapen därefter. Prototypande varumärkesarbete och contentproduktion är en bra idé.

Jag och den där ApanApan, en jaw-dropping digital producent och AD som heter Christoffer Skogsmo, samarbetar i många case och gör just detta för kunder som fattat grejen. Istället för att ha sju planeringsmöten och skapa elva principdokument innan contentarbetet ens kommit igång börjar vi med att skapa. Gärna i eller strax efter första hej:et. Då har vi något att prata om, testa om det funkar och utveckla. Det kan va ett typsnitt som Chris fastnat för (han gör det) eller en enkel filmidé med en apelsin som rullar längs golvet på ett tomt kontor… Allt handlar om att anta en att göra-approach och faktiskt få ut content i kanalerna. Löpande blir det bättre när vi analyserar och agerar på mottagarnas interaktioner. Man måste bara våga testa saker. Och det är ingen fara om det blir fel, fult (vad det nu är) eller lite tokigt. Content lever så kort tid att det är i princip är glömt när man scrollat förbi. Och där har vi ännu en anledning att inte lägga för mycket tid och energi på allt för djupgående och fasta planer. Det lönar sig inte. Enkla produktioner som snabbt går att tweaka är vår melodi. Det är bättre content.

Ett exempel är alltid bra

Just nu jobbar vi med att prototypa content åt Creative Hub Sthlm med fokus på att skaka liv i deras Instagramkonto. Hubben är ett nyetblerat co-workingspace på Söder som riktar sig till kreatörer inom alla områden egentligen. Det är ett nyfött varumärke med stor potential, men som har utmaningar när det kommer till att nå ut, skapa synlighet och att kommunicera sitt erbjudande. Vår enkla idé är att skapa innehåll som kopplas till kreativitet, eller kreativa människor, och platsen på Tjärhovsgatan 34. Vi vaskade fram tre teman för detta och började producera inlägg utan att överanalysera varken budskap, utseende eller effekt.







Så här kan det se ut när content ständigt utvecklas. Första va okej, kanske inte så spännande, men det är inget att haka upp sig på. Bara att köra på. Vi utvecklas.

Slutsats, en bra idé

Vi jobbar som en minibyrå, jag och ApanApan, med allt från idé och strategi till produktion och publicering mellan oss. En rätt bra deal, om man vill jobba iterativt och protypande. För vi kan inte fastna i för långa analys- eller utvärderingsprocesser, vi har helt enkelt inte tid. Eller lust. Vi gör det heller inte krångligt, utan fokuserar på att ha roligt och prata med våra kunder längs vägen. Samskapa.

Kanske borde vi inte kalla oss eller sättet vi jobbar på för byrålikt, för byråmodellen är verkligen inte riggad för snabba processer, beslut eller spontana ändringar. Men det är vi. Vi driver på förändring och utveckling. Vi motiveras till och med av det. På ett icke-läskigt sätt. Lovar.

Varumärken måste vara reaktiva idag och ha rätt förutsättningar att röra sig med marknaden, samtiden och (låt mig säga det rakt ut) ledningens spretiga önskemål och krav. Det finns en risk med att sköta all kommunikation och contentproduktion inhouse – nämligen att man blir för navelskådande och glömmer lyfta nosen för att se vart världen är på väg. Då är det bra att komplettera med ett kreativt team som (pratar om mig och Chris nu ja) med enkla medel och processer kan förverkliga företagets strategi och hjälpa till med bättre content.


Jag finns här när ni behöver mig.

/Frida

64 visningar
bottom of page