top of page

Vitsen med en tydlig tonalitet

Jag vågar sticka ut hakan och säga att alla företag är beroende av ord. Ord ger saker, produkter, tjänster och idéer mening och sammanhang. Ord skapar känsla. Ord säljer. Men ord kan också provocera och avskräcka. Därför är de så viktiga. Inte minst för att de, liksom en sång eller en person, har en förmåga att växa på en. De har identitet och bidrar till identitet.

När Hjördis fick i uppdrag att ta fram en ny varumärkesplattform åt kaxiga rekryterings-startupen OOAK Relations var briefen tydlig: Vi är inte som andra, vi vill att det ska synas och höras. Typ. Så jag och Skogsmo (AD) började spåna kring vad det där egentligen betyder idag och hur det kan se ut – och för min del framförallt hur det kan tas ut i copy i olika kanaler.


Huvudregeln vi hittade på var att OOAK inte pratar jobb eller roller, utan karaktärsdrag och skills. Vidare är deras tonalitet självsäker, kaxig och inger tillit till rätt målgrupper genom väl genomtänkta ordval. Låter bra, jag vet. Lätt? Nja. Så här såg det ut när jag föreslog hur OOAK annonserar:

Allt för att komma ifrån det tråkiga-så-man-dör och slentrianmässiga "just nu söker vi -insert bokstavskombination- till kund Z". Med snajdiga ord kan man hävda att vi adderade lager av lifestyle och social media-beteende på varumärket. Eller kan man bara säga att vi gjorde det mänskligt. Ärligt nog att orka följa, gilla och hänga med.


Därför är ord viktiga. Minst lika viktiga som hur saker ser ut! Jag älskar det. Därför hjäper jag företag att uttrycka sig och hitta sin karaktär genom hur de kommunicerar och därmed uppfattas.


Du hör väl av dig?

/Frida

13 visningar

Commenti


bottom of page