top of page

Identitesworkshop och företagsjag:et

Att sätta fingret på ett företags DNA kan vara lika svårt som att fatta att kroppen är full av det. En workshop om identitet och varumärke kan nog liknas vid trassliga trådar och färgsprakande impulser. Här kommer några ord om att stötta och vägleda en kund genom det där.


Hade workshop med en kund idag. Ett helt gäng från företaget, faktiskt. Jag och Apan ska hjälpa dem att utveckla sitt varumärke och vad det lider även jobba med deras content. Det är work in progress och idag va första gången vi smutsade ner oss tillsammans. Tack för allt.

Det finns utmaningar i detta företag, på flera nivåer. Men framförallt finns det mycket vilja, passion och önskan om att staka ut en förändringsresa. Det där ordet, förändringsresa, kan upplevas läskigt och stort. Nåt som bara storföretag gör. Såna som har råd att anlita nån Hyper Island-expertprocessledare. Men det behöver varken vara läskigt eller enormt. Faran med förändring och att dra på för stora växlar från början är att man kan fastna i planer, strategier och processer och glömmer bort det där man faktiskt vill åstadkomma: göra skillnad. Det görs bäst genom att börja göra. Det spelar faktiskt mindre roll vilken ände man börjar i, huvudsaken är att man rör sig och tar det första steget.

Det har vår modiga kund gjort. De har identifierat att de behöver utveckla sig själva, medarbetarna, hur de arbetar, sina processer, hur se säljer, affären – och kanske framförallt hur de kommunicerar och uppfattas. Det där senare är svårt att påverka, men första steget är taget när man inser att företaget som det är idag inte rimmar med hur det ser ut eller med de produkter man säljer och levererar. Jag babblar om varumärkesupplevelsen och det är den Apan och jag är lite experter på att analysera, dissekera och dekonstruera för att sedan bygga upp igen.

Att stå för nåt

Att prata om ett företags eller varumärkes "DNA" är lite poppis. Det är liksom fancy wording för klassikerordparet vision och mission, eller ett företags kärnvärden. Kärt barn… osv, ni vet. Hur man kommer fram till det där är svårare, speciellt med många viljor och synpunkter. Idag hörde vi kunden säga flera gånger: ”vi måste bli bättre på att visa vad vi är bra på”, utan att faktiskt konkretisera det där VAD:et. Precis som ett DNA finns i kroppen utan att man vet om det eller tänker på det så finns det där "man är bra på" i alla företag. Men, som med DNA, kan det va svårt att ta på.

För att få fram nån slags riktning mot vår kunds mystiska "braighet" gjorde vi en klassisk positioneringsövning (ni vet pilarna med variabler i kors). Utifrån ett antal värdeord som de sagt plockade vi ut fyra och placerade på en X- och Y-axel. I denna matris placerade vi sedan in företaget och ett antal konkurrenter. Inga konstigheter där, men det svåra var att de där fyra orden strax blev till sex, sen åtta och mot slutet va vi nog uppe i omkring tre ord på varje ytterlighet. Det hela blev som företaget upplevs idag: otydligt. Vi behövde göra något för att pusha våra workshopare att lämna trygghetszonen och tänka fritt.

Utmana tanken

Under förmiddagens diskussioner kom Anders Tegnell upp gång på gång – ack samtiden – som en positiv förebild och trygg karaktär. Även Trump figurerade i sidlinjerna, så vi provade helt enkelt att placera dessa herrar på en variabel för att se hur det påverkade kundens marknadsposition. På den andra tog vi ytterligare ett kärt ämne från morgonens checkin: alkohol. Så variablerna i övning blev istället för Trygga vs. Modiga och Värderingsdrivna vs. Bizniz = Anders Tegnell vs. Trump och Naturvin vs. Arboga 7,2.Jag tror alla upplevde övningen förlösande, spelar roll om det i slutänden gav något. Vi fick skratta och en påminnelse om att allt inte är så jävla viktigt eller allvarligt hela tiden.


Utmana mer

Som en sista övning ville vi utmana ännu mer och samtidigt sluta på god ton, eller vad det heter. Vår kund är ett företag fyllt av kreativa människor, så vi bad dem skapa en tredimensionell story kring sin nuvarande logotyp genom att klippa och klistra. Också straight from Hyper. (Nope.)Tack för att du läste. Hör av dig om du vill leka workshop med ditt företag!

/Frida

55 visningar

Comments


bottom of page